New Yorkin kyydissä

| kuvat Alli Haapasalo | YhdysvallatMondo 06/2006

New Yorkin metron F-linja alkaa Jamaikalta ja päättyy Venäjälle. Väliin mahtuu valtava määrä paikallisten rakastamia paikkoja ja alakulttuurien sekamelska juutalaisista räppäreistä ghanalaisiin pankkiireihin. Astu metroon ja koe elämäsi kyyti!

Queens

Jamaica 179th street

Manhattanin pilvenpiirtäjät eivät ole aidointa New Yorkia. Todellisuudessa valtaosa kaupungista on samanlaista puolirähjäistä naapurustoa kuin F-metron päätepysäkki Queensissa. Kulttuurien sulatusuuni -kokemus on täällä taattu: Jamaican Hillside Avenuelta löytyy ravintola mistä tahansa maanosasta.
Hillside Avenue & 179th Street

Jackson Heights / Roosevelt Avenue

Terraza Café Taiteilijabaari Terraza Cafén vaihtuvat näyttelyt esittelevät queensilaisia taiteilijoita. Baarilla on oma elokuvasarja, ja siellä järjestetään taidekursseja. Katosta vaijereilla roikkuva estradi näyttää vaaralliselta, mutta se on kannatellut jo kymmeniä paikallisia bändejä. Drinkkien hinnat ovat kolmasosan Manhattanin tasosta. Baari löytyy muutaman korttelin päästä metroasemalta Roosevelt Avenueta pohjoiseen.
40–19 Gleane Street, www.terrazacafe.com

Rice Avenue Thai Restaurant Ratakiskojen alla on rauhallinen, thaimaalainen keidas. Ravintola Rice Avenue näyttää ulkoa rujolta, mutta heti sisään astuttuaan tietää tulleensa oikeaan paikkaan. Sisustus on trendikäs, ruoka perinteistä ja hyvää.
72–19 Roosevelt Avenue

Queensbridge

P.S. 1 MoMAn tytärmuseo P.S. 1 on entiseen koulurakennukseen (Public School 1) kunnostettu näyttelytila, joka pyrkii nostamaan esiin uusia lahjakkuuksia ja taidetrendejä.
22–25 Jackson Avenue, www.ps1.org

5 Pointz 5 Pointz on elävä taideteos. Entisestä varastorakennuksesta on tullut taiteilijoiden studiotila, jonka seinät ovat alati muuttuvan graffitin peitossa. Paikkaa kutsutaan New Yorkin toiseksi Graffiti Hall of Fameksi, ja itse asiassa tämä valtava teos voittaa vaikuttavuudessa Harlemin alkuperäisen Graffiti Hall of Famen.
Jackson Avenue & Crane Street, www.5ptz.com

Roosevelt Island

Roosevelt Island Tram Roosevelt Islandin ja 60. kadun väliä liikennöivä rata on Yhdysvaltojen ainoa kaupunkiliikenteen köysirata. Queensborough Bridgen vieressä ajelevasta vaunusta avautuu täysin uudenlainen näkymä New Yorkiin.
2nd Avenue & 60th Street, www.nycsubway.org/nyc/ritram

Manhattan

Lexington Avenue / 63rd - 57th Streets

Subway Inn Manhattanin kalleimpiin kuuluva kaupunginosa Upper East Side on täynnä luksusasuntoja, kalliita putiikkeja ja ravintoloita. Siksi Subway Inn -baarin sijainti tavaratalo Bloomingdalesin vieressä on outo. Kaupungin parhaaksi räkäläksi äänestetyssä paikassa viihtyvät sekä investointipankkiirit, tavaratalomyyjät että ammattialkoholistit.
143 East 60th Street

CBS Building Eero Saarinen oli huippusuosittu arkkitehti Yhdysvalloissa. Kaikki tuntevat hänen mestariteoksensa TWA-terminaalin JFK:n lentokentällä, mutta harva muistaa, että Saarisen ainoa Manhattanille suunnittelema rakennus oli elokuva- ja televisioyhtiö Columbia Broadcasting Systemsin pilvenpiirtäjä.
6th Avenue & 52nd Street

Museum of Modern Art MoMA:n kokoelma häikäisee nekin, jotka ovat nähneet kymmeniä modernin taiteen museoita ympäri maailmaa. Ei kannata unohtaa myöskään museon designkauppaa, johon on kerätty sekä arvokasta että sopuhintaista designia koruista huonekaluihin.
11 West 53rd Street, www.moma.org

47th - 50th streets / Rockefeller Center

NBC Studios Rockefeller Center on turistikohde, jonka vetonauloja ovat talvella luistinrata ja jouluna kaupungin virallinen kuusi. Late Night With Conan O’Brien -ohjelmaa nauhoitetaan Rockefeller Centerin NBC:n studioilla, ja lippuja saa aamuisin jonottamalla.
30 Rockefeller Plaza & 49th Street, www.nbc.com

42nd Street / Bryant Park

Bryant Park Yksi New Yorkin viehättävimmistä puistoista löytyy keskeltä Midtownin bisnes-keskusta. Kesällä väkeä vetävät musikaaliesitykset ja elokuvanäytökset, talvella tunnelmalliset joulumarkkinat ja luistinrata. Paras tapa nauttia Bryant Parkista on ostaa take away -lounas jostakin 42. kadun lukuisista lounaspaikoista.
5th–6th Avenues & 40th–42nd Streets, www.bryantpark.org

Public Library Bryant Parkin itälaidalla sijaiseva New York Public Library on pysähdyttävä näky. Myös kirjaston kokoelmat ovat huikeat. Mikrofilmiosastolla voi perehtyä ilmaiseksi historiallisiin asiakirjoihin upeissa beaux arts -lukusaleissa.
498 5th Avenue, www.nypl.org

14th Street

Union Square 14th Streetin pysäkki on neljän kaupunginosan risteyksessä: lännessä on trendikäs shoppailu- ja bilealue Meatpacking District, pohjoisessa homokaupunginosa Chelsea, etelässä boheemi Village ja lännessä kiireinen Union Square. Manhattanilaiset rakastavat Union Squarea, jossa vallitsee New Yorkille tyypillinen ihmisten ja ilmiöiden sekamelska: saman päivän aikana siellä saattaa nähdä poliittisen mielipiteen ilmauksen, skeittarien kokoontumisen ja vihanneskauppiaita työssään.
Broadway & 14th–17th Streets

Strand Book Store Strand on isän ja tyttären omistama perheyritys, joka myy uusia ja vanhoja kirjoja listahintoja edullisemmin. Viimevuotinen remontti on tuonut Strandiin uuden kerroksen ja entistä kattavammat valikoimat.
828 Broadway, www.strandbooks.com

Forbidden Planet Forbidden Planet on sarjakuvafanien suosikki. Kaupan valikoimasta löytyy lehtiä, albumeja, erikoiskokoelmia, fantasiakirjallisuutta, supersankarileluja ja keräilykortteja.
840 Broadway, www.fpnyc.com

West 4th Street

Indian Bread Company Pikkuruinen Indian Bread Company on helppo ohittaa korttelissa, jossa ylihintaiset italialaisravintolat kilpailevat valtavilla markiiseilla ja ulkoilmakattauksilla. Indian Bread Company on kuitenkin alueen herkullisimpia ruokapaikkoja: naan-leivästä tehdyt paninit eli naaninit ovat addiktoivan hyviä, täyttäviä ja edullisia lounaita. Suositus: lammas-naanini.
194 Bleecker Street, www.indianbreadco.com

Murray’s Cheese Murray’s Cheese on New Yorkin juustokauppojen kiistaton kuningas – mutta asemastaan huolimatta sympaattinen ja ystävällinen. Juustoja saa maistaa, ja tarjolla on juustosandwicheja. Kulinaristimatkailija löytää valikoimista myös hilloja, säilykkeitä, maustettuja balsamicoja ja hienoa kilosuklaata.
254 Bleecker Street, www.murrayscheese.com

Porto Rico Importing Company Laatukahvia ja -teetä rakastava luulee astuneensa täällä taivaaseen. Pieneen kauppaan mahtuu satoja säkkejä ja purkkeja eri kahvi- ja teelaatuja. Pikkuruisen kahvibaarin chai lattea eivät lyö laudalta New Yorkin parhaimmatkaan kahvilat.
201 Bleecker Street, www.portorico.com

Broadway / Lafayette Street

45 Bleecker Theater New Yorkin teatterimaailma on vahvimmillaan Off-Broadway-teattereissa, joilla on sekä pokkaa että bisnesälyä vetää katsomot täyteen ajankohtaisilla aiheilla ja kohahduttavilla tulkinnoilla. 45 Bleecker -teatterissa majaa pitävä Culture Project Theater Company on yksi kaupungin kiinnostavimmista teatteriryhmistä.
45 Bleecker Street, www.45bleecker.com

EDGEny Viime vuonna avattu EDGEny on 65 designerin yhteinen liiketila. Mikäli uniikki New York -muoti kiinnostaa, tämä on oikea osoite.
65 Bleecker Street, www.edgeny.com

Public Theater ja Joe’s Pub 50-vuotisjuhliaan viettävässä Joseph Papp Public Theaterissa saman katon alle mahtuvat sekä Macbeth että 1960-luvulla täällä maailmanensi-iltansa saanut Hair. Teatterin tiloissa toimii myös Joe’s Pub, joka on kaupungin parhaita pieniä keikkapaikkoja.
425 Lafayette Street, www.publictheater.org

Angelika Film Center Newyorkilaiset rakastavat pieniä elokuvateattereitaan. Joka ilta niissä voi valita kassamagneettien, taidepläjäysten ja klassikoiden väliltä. Parhain kaikista on woodyallenmainen Angelika Film Center.
18 West Houston Street, www.angelikafilmcenter.com

Sparky’s Newyorkilaiset ovat tarkkoja hotdogeistaan: vain huiput pärjäävät. Sparky’s -paikan hodari on valittu Best of NY -äänestyksessä kaupungin parhaaksi. Kaikki annokset ovat luomua, ja ne voi tilata myös soijaversioina.
333 Lafayette Street

2nd Avenue

The Red Square Muuten tavallisen punatiilitalon katolla seisoo Lenin-patsas. Patsas ilmestyi talon katolle 90-luvun puolivälissä. Hankkeen takana oli radikaalina sosiologina tunnettu professori Michael Rosen, joka nykyään rakennuttaa asuntoja väkivallan uhreiksi joutuneille naisille ja aids-potilaille.
Avenue A & Houston Street

Delancey Street

Alife Rivington Club Vahvin trendimarkkinointikeino New Yorkissa on piiloutua: salaisuudet vetävät yleisöä. Alife Rivington Club on ikkunaton, harmaan oven taakse piiloutunut ylellinen lenkkarikauppa, joka ei mainosta itseään mitenkään. Tuotevalikoimasta löytyy klassikkolenkkareita, keräilykohteita ja rajoitettuja tossueriä.
158 Rivington Street, www.rivingtonclub.com

Il Laboratorio Del Gelato On mahdoton kuvailla kuinka hyvää Il Laboratorion gelato on. Perheyritys myy jäätelöä hienoille manhattanilaisravintoloille, mutta pikkumyymälässä pääsee tavallinenkin kulkija etsimään suosikkiaan 75:stä eri mausta.
95 Orchard Street, www.laboratoriodelgelato.com

Pippin Käytetty on New Yorkissa edelleen muodikasta. Pippin-korukauppa on Lower East Siden parasta vintagea. Antiikin ohella kohtuuhintaisia, hauskoja koruja.
72 Orchard Street, www.pippinvintagejewelry.com

East Side Company Varaston ovea muistuttavan sisäänkäynnin takaa avautuu yksi New Yorkin trendibaareista. Kokonaan kynttilöillä valaistun East Side Companyn suosio perustuu laatuun: baarimikot käyttävät tuoreita aineksia. 8–10 dollarin drinkit ovat hintansa väärtit.
49 Essex Street

Barrio Chino Baarin ainoa yhteys Kiinaan - nimen ohella - on paperilyhty katossa. Juomat edustavat Meksikoa: tequila-vaikoima on niin laaja, että sitä saa kahlata läpi monta iltaa. Myös meksikolaista ruokaa.
253 Broome Street

East Broadway

Brown Brown-ravintola on nuorten boheemien kokoontumispaikka, ja sen aamupalat ovat kaupungin parhaita. Brownin omistaja isännöi naapurikiinteistössä pientä gourmet-ruokakauppaa nimeltä Orange.
61 Hester Street, www.greenbrownorange.com

Les Enfants Terribles Sunnuntaibrunssit kuuluvat New Yorkiin. Ranskalaisravintola Les Enfants Terribles on erinomainen brunssipaikka live-esiintyjineen, ranskalais-kroatialaisine henkilökuntineen ja häkellyttävän hyvine ruokineen. Illalla paikka muuttuu yhdeksi kaupunginosan kuumimmista baareista.
37 Canal Street, www.lesenfantsterriblesnyc.com

Brooklyn

York Street

Brooklyn Bridge Park Vaikka Manhattan skyline on tuttu elokuvista ja postikorteista, maisema hurmaa myös luonnossa. Brooklyn Bridge Parkista avautuu unohtumaton näkymä Etelä-Manhattanille. Rantaan kannattaa suunnata auringonlaskun aikaan, kun Manhattanin valot syttyvät.
Main Street & Plymouth Street, www.brooklynbridgepark.org

Front Street Galleries Front Street Galleries on runsaan kymmenen pikkugallerian keskittymä. Esillä on sekä aloittelevien että kuuluisien tekijöiden töitä.
111 Front Street, www.frontstreetgalleries.com

Jacques Torres Chocolate Julkkiskokki Jacque Torres tunnetaan eliittiravintola Le Cirquen entisenä jälkiruokakokkina ja televisio-ohjelmasta Chocolate With Jacques. Dumbossa mies isännöi omaa suklaapuotia, jossa asiakkaat voivat seurata suklaanvalmistusta ikkunalasin läpi.
66 Water Street, www.mrchocolate.com

Almondine Bakery Vanhassa satamarakennuksessa sijaitsevan leipomon prosciutto-mozzarellaleipä ja mansikka-eclair ovat järjettömän hyviä.
85 Water Street, www.almondinebakery.com

Bergen Street

Micro Museum Monitaiteilija Kathleen Laziza perusti museon 1980-luvulla yhdessä »päivällä-insinööri-illalla-taiteilija» -miehensä William Lazizan kanssa. Pariskunta on yhdessä taiteillut museon humoristiset installaatiot ja insinööritaitoja vaativat sekamediateokset.
123 Smith Street, www.micromuseum.com

Sahadi’s ja Rashid’s Kuivattuja hedelmiä, marinoituja herkkuja, vesipiippuja –Atlantic Avenue on eksoottinen sekamelska muslimien liikkeitä ja leipomoita. Etenkin Sahadi’s on suosittu mielettömien valikoimiensa ansiosta. Ja mikäli arabimusiikki kiinnostaa, Court Streetilta löytyy laajavalikoimainen Rashid Music Sales Company.
187 Atlantic Avenue, www.sahadis.com
155 Court Street, www.rashid.com

7th Avenue

Brooklyn Industries Olkalaukkuihin ja Brooklyn-aiheisiin vaatteisiin erikoistunut liike edistää voimakasta kotiseutuylpeyttä uudella Coney Island -aiheisella t-paitasarjallaan.
206 5th Avenue, www.brooklynindustries.com

Brooklyn Superhero Supply Brooklynin 5th Avenuelta löytyvä Brooklyn Superhero Supply ei ole mikä tahansa sarjakuvatavaraa myyvä kauppa: kirjailija Dave Eggersin perustama 826NYC-järjestö tarjoaa ilmaisia lukemis- ja kirjoittamiskursseja 6–18-vuotiaille. Kaupan myymät supersankarivarusteet – kuten purkitettu negatiivinen energia tai kokovartalopuku viittoineen – rahoittavat 30 prosenttia järjestön toiminnasta, loput varat tulevat lahjoittajilta.
372 5th Avenue, www.826nyc.org

Smiling Pizza Smiling Pizzan old school -sisustus ja hymyilevä henkilökunta tuovat lisäpisteitä, mutta pääasia on, että pizza on hyvää. Bonus: uudenvuoden aattona ravintola tarjoilee asiakkailleen ilmaista viinaa.
323 7th Avenue

Prospect Park

Prospect Park Kesällä Prospect Park isännöi konsertteja, kuten New Yorkin Filharmonikoiden esityksiä. Puistoon kannattaa mennä Grand Army Plazan kautta. Riemukaari liikenneympyrän keskellä on muistomerkki sisällissodassa etelävaltioiden joukoissa taistelleille, ja sen alta löytyy presidentti John F. Kennedyn rintakuva.
Prospect Park West & Eastern Parkway, www.prospectpark.org

Brooklyn Museum Valtava museo on Brooklynin vastaus Manhattanin Metropolitan Museumille: muinaisesta Egyptistä nykypäivään ulottuvat kokoelmat täyttävät koko maan suurimpiin museoihin kuuluvan rakennuksen. Museo järjestää joka kuukauden ensimmäisenä lauantaina eri vuosikymmenten inspiroimia teemabileitä.
200 Eastern Parkway, www.brooklynmuseum.org

Kings Highway

Midwood Woody Allenin ja Arthur Millerin lapsuuden kaupunginosa Midwood on eksoottinen kokemus judaica-kauppoineen ja kosher-kuntosaleineen. New Yorkin katukuvassa ortodoksijuutalaiset ovat tavallinen näky, Midwoodissa he ovat valtaväestöä. Ortodoksijuutalaiset pukeutuvat vanhanaikaisesti ja noudattavat tarkasti uskonsa lakeja.
Avenue I & Kings Highway, Flatbush Avenue & Ocean Parkway

Coney Island / Stillwell Avenue

Coney Island Coney Islandin kuuluisimmat maamerkit ovat Astroland-huvipuistoon vuonna 1927 rakennettu puinen Cyclone-rata ja naapurissa seisova Wonder Wheel. Vuonna 1920 rakennetussa maailmanpyörässä kannattaa pyörähtää jo sen keikkuvien istuinten takia.
www.astroland.com, www.wonderwheel.com, www.coneyisland.com

Brighton Beach Kun kävelee Coney Islandin rantabulevardia, saattaa päätyä yhtäkkiä venäjää puhuvien vanhusten keskelle. Karvahatuissaan he ottavat aurinkoa bulevardin penkeillä. Venäläisväestö valtasi hylätyn kaupunginosan 1980-luvulla lähes kokonaan. Ravintoloiden nimiä ovat Tatiana ja Little Moscow, ja tunnelma on epänewyorkmaisuudessaan kovin newyorkilainen.
www.brightonbeach.com