Resepti: Lohi-avokadopoke

| kuvat Satu Nyström | Mondo 05/2017

Kalifornian-matkalla syöty poke teki Shirin Haiderista ravintoloitsijan.

"Ostin elämäni ensimmäisen poken eli havaijilaistyylisen kulhollisen raakaa tonnikalaa ja tuoreita kasviksia Venice Beachin rantakioskista. Olimme avomieheni Jamesin kanssa kiertämässä autolla Väli- ja Pohjois-­Amerikkaa. En ollut koskaan syönyt mitään niin hyvää. Kaksi vuotta myöhemmin avasimme helsinkiläisten ystäviemme kanssa poke­ravintolan Suomeen. Havaijilaisessa pokessa ei aina käytetä riisiä, tärkeintä on raaka-­aineiden tuoreus. Aineksia ei myöskään marinoida, sillä poken maku tulee kastikkeesta. Oma suosikkini on makea yuzu-soijakastike. Hey Pokessa käytämme ekologisia kertakäyttökulhoja."

Lontoolaiset Shirin Haider ja James Marriott pyörittävät Helsingin Korkeavuorenkadulla pientä Hey Poke -ravintolaa.

Lohi-avokadopoke

Kahdelle
260 g lohifileetä
1 kypsä avokado
80 g lehtikaalia
½ punasipuli
3 rkl kevätsipulirenkaita
3 rkl edamame-papuja
1 rkl murskattuja macadamiapähkinöitä
reilu hyppysellinen mustia ja valkoisia seesaminsiemeniä

Tarjoiluun
150 g sushiriisiä
(srirachalla maustettua majoneesia
tai chililastuja)

Kastike
4 rkl vähäsuolaista soijakastiketta
3 rkl kylmäpuristettua seesamöljyä

1. Huuhtele sushiriisi hyvin ja keitä se pakkauksen ohjeen mukaan. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi.
2. Leikkaa lohifileestä paksuja sashimi­siivuja. Kuori avokadot ja leikkaa hedelmäliha isoiksi suupaloiksi. Poista lehtikaalista kova lehtiruoti ja pilko lehdet ronskisti. Leikkaa punasipuli ohuiksi siivuiksi.
3. Laita kala, kasvikset, pähkinät ja siemenet kulhoon. Yhdistä soija­kastike ja seesamöljy keskenään. Lisää kastike kulhoon ja sekoita.
4. Jaa riisi tarjoilukulhojen pohjalle ja nosta muut ainekset riisin päälle. Tarjoile heti. Lisäpotkua pokeen saat srirachamajoneesilla tai kuivatuilla chililastuilla.