Museot, joissa kokee elämyksiä

| kuvat Kaisu Jouppi | Mondo 4/2017

Helsingin taidemuseon HAMin johtaja Maija Tanninen-Mattila valitsee matkakohteensa museoiden perusteella. Mitkä ovat hänen suosikkejaan?

Sir John Soane’s museum, Lontoo
Hyvin pieni paikka mutta loistava esimerkki siitä, mitä museo voi olla. Soane oli keräilijä ja hänen kotimuseossaan aika tuntuu pysähtyneen. Esillä on esimerkiksi arkeologisia esineitä, mutta koti itsessään on jo taideteos.

21st Century museum of Contemporary Art, Kanazawa, Japani
Pysyvät teokset on integroitu hienosti upeaan arkkitehtuuriin. Esimerkiksi James Turrellin teos Blue Planet Sky on huone, jonka katossa on aukko. Sen kautta voi katsella ohi lipuvia pilviä tai sisään satavaa vettä tai lunta. Teokset ovat elämyksiä.

Brooklyn Museum, New York
Iso, vanha museo, jossa on aina paljon tapahtumia ja monipuolinen näyttelyohjelma. Olen nähnyt täällä esimerkiksi Ai WeiWeitä ja Louise Bourgeois’ta mutta myös pienempiä nimiä. Kävijä­ystävällinen.

WHItworth Art Gallery, Manchester
Jos menee Manchesteriin, täällä kannattaa ehdottomasti käydä. Hyvää nykytaidetta ja ympärillä on ihana puisto, jonne on näköala gallerian ravintolasta.

Palazzo Fortuny, Venetsia
Aivan erityinen paikka, josta moni ei tiedä. Museo toimii 1900-luvun vaihteessa eläneen teatterilavastajan kotona. Venetsian Biennalen aikaan täällä järjestettävä nykytaiteen näyttely on aina biennalen parasta antia.