Maailman ihanat kirjakaupat

| kuvat Kaisu Jouppi | Mondo 2/2017

Helsinkiläisen Nide-kirjakaupan perustaja Joose Siira kiertää matkoillaan kirja- ja lehtipuoteja. Mitkä ovat hänen suosituksensa?

City Lights, San Francisco
Maailman kirja­kaupoista suosikkini on City Lights (citylights.com). Olen kova beatkirjallisuuden ystävä. Kauppa perustettiin 1950-luvulla, ja siellä hengasi aikanaan koko beatporukka. Paikka ei silti ole museo vaan elävä kirjakauppa. Hirveän hyvät runo- ja beatkirjallisuuden valikoimat.

Papercut, Tukholma
Papercutissa (
papercutshop.se) käyn aina Tukholman-matkoillani. Lehti­valikoima on parhaita maailmassa. Itseäni kiinnostavat etenkin design, tyyli ja muoti.

McNally Jackson, New York
Legendaarista Strand-kirjakauppaa on vaikea voittaa laajuudessa, mutta fiilis­tasolla suosikkini on McNally Jackson (
mcnally­jackson.com). Nätissä kaupassa toimii kahvilakin. Kombo on lyömätön. Pidän esille laitetuista kirjasuosituksista ja siitä, että valikoima tuntuu huolella rakennetulta.

Artwords Bookshop, Lontoo
Shoreditchissä ja Broadway Marketilla toimiva Artwords Bookshop (
artwords.co.uk) on erikoistunut muotiin ja designiin. Pieni tila on lattiasta kattoon täynnä kirjoja ja lehtiä.

Daikanyama T-site, Tokio
Daikanyama T-site (real.tsite.jp/daikanyama/english) on kirjakaupaksi ihan älytön: valtava arkkitehtoninen kompleksi, jossa myydään kirjojen lisäksi musiikkia ja elo­­kuvia. Täältä voi tehdä hyviä englanninkie­li­siäkin löytöjä, esimerkiksi japanilaisen kirjallisuuden käännöksiä. Kun voitan joskus lotossa, aion käydä ostamassa täältä järkälemäisiä japanilaisia tatuointi­kirjoja.