Entä jos matkustaisitkin tänne?

| kuvat Emil Wikström | Mondo 10/2017

Monet maailman suosituimmista kohteista ovat sesongin aikaan täynnä matkailijoita, jopa niin, että vierailijoiden määrää halutaan alkaa rajoittaa. Supersuosituille kohteille löytyykin hyviä vaihtoehtoja. Joko tiedät nämä?

1. Santorini vs. Naxos
Kreikan kuvankauniille Santorinille tulee vuodessa lentomatkailijoiden lisäksi satoja suuria risteilyaluksia. Naxoksen saari on myös tunnettu matkailukohde, mutta sillä käy alle 20 laivaa. Silti sillä riittää rantoja, historiaa ja valkeiksi kalkittuja taloja kuin Santorinillakin.

2. Positano vs. Ascona
Italian Amalfi ja etenkin Positanon kaupunki ovat upeat, mutta rauhallisempi, tuntemattomampi vaihtoehto niille löytyy Sveitsistä Maggiorejärveltä. Ascona kuuluu Sveitsin ­italiankieliseen alueeseen ja uhkuu samanlaista tyylikästä la dolce vitaa kuin Positano.

3. Thaimaa vs. Sri Lanka
Sri Lanka tarjoaa samaa kuin Thaimaa: temppeleitä, luontoa, edullisia rantakohteita. Kävijöitä Sri Lankalla on paljon vähemmän.

4. Mallorca vs. Kreeta
Etsitkö helppoa aurinkolomaa mukavine ravintoloineen? Sitä tarjoaa Mallorca, joka on kuitenkin usein ruuhkainen. Kreikan Kreeta ja Italian Sardinia ovat samantapaisia lomakohteita, mutta niille mahtuu enemmän väkeä.

5. Peru vs. Kolumbia
Peruun mennään kokemaan Machu Picchu ja Titicacajärvi – käytännössä tuhansien muiden kanssa yhtä aikaa. Naapurista Kolumbiasta löytyy myös jännittävää historiaa ja upeita luonto­kohteita. Tungos on Kolumbiassa  minimaalista verrattuna Peruun.

6. Barcelona vs. Granada
Barcelona tunnetaan arkkitehtuuristaan ja ravintoloistaan. Jos se tuntuu liian täydeltä, esimerkiksi Andalusian Granadasta löytyy niin ikään upeaa arkkitehtuuria ja hyviä makuja.

7. Islanti vs. Azorit
Azorien saaria kutsutaan ”seuraa­vaksi Islanniksi” nyt, kun sen kävijä­­­­­määrät ovat vasta nousussa. Kuten Islannissa, sielläkin voi bongata valaita ja retkeillä tulivuorten rinteillä.

8. Dublin vs. Belfast
Belfast on pikku-Dublin ilman tungosta: hauskoja pubeja, mukavia paikallisia, väkevää historiaa. Kuten Dublinista, myös Belfastista pääsee muutamassa tunnissa huikean kauniisiin rannikkomaisemiin.

Lue myös juttumme liikaturismista ja matkailun tulevaisuudesta: Saako kaikkialle matkustaa?