Pullista parhaat

| kuvat Juuso Paloniemi | SuomiMondo 09/2008

Suomen parhaissa leipomoissa ja konditorioissa kunnioitetaan perinteitä ja vannotaan itse tehdyn nimeen. Mondo matkasi maan muhevimpien paakkelsien pariin.

1. Pekka Heikkinen, Kajaani

Kajaanilaisen Pekka Heikkisen puu-uunileipä on monien mielestä Suomen paras ruisleipä. Ruislimpussa elävät historia ja perinteet. Puu-uunileivän taikinanjuuren toi Pekka Heikkisen leipomoon töihin tullut arkangelilainen sotavanki yli 80 vuotta sitten. Ikivanhaa juurta huolletaan edelleen. Vanhat menetelmät ovat arvossaan myös leivän paistamisessa: käytössä on koivuhaloilla lämmitettävä kiviuuni.

Kajaanin keskustassa 1920-luvulta toiminut Pekka Heikkinen on edelleen kaupunkilaisten kohtaamispaikka. Leipomon ohessa pyöritetään myymälää ja kahvilaa. »Tänne tullaan hyvän paakkelsin ääreen», kertoo myymälänhoitaja Kaija Marin, Pekka Heikkisen pojantytär.

Kahvit keitetään kahvinkeittimellä vuodelta 1965, ja vuodesta 1953 palvelleesta lasikosta poimitaan mieleinen kahvileipä. Mainioita ovat esimerkiksi suklaakuorrutteinen rommileivos, voipulla tai kreemileivos. Mukaan voi ostaa vanhan klassikon, käpykakun, tai satsin reilun kokoisia riisipiirakoita. »Pitää aina täsmentää, että ne eivät ole karjalanpiirakoita vaan riisipiirakoita, sillä ne ovat kajaanilaisia», Marin sanoo.

Pekka Heikkinen & Kumpp., Välikatu 7, Kajaani, p. 08 617 890. Avoinna ma–pe klo 7.30–17.30 ja la klo 7.30–14.

2. Amurin helmi, Tampere

Miten hauska idea! Tampereella, Amurin työläismuseon korttelin kahvilassa, keksittiin kymmenisen vuotta sitten kerätä paikallisilta asukkailta vanhoja reseptejä. Ja niitähän kertyi. Kahvila Amurin helmen leipuri Harri Heinisaari hakee keittiöstä ison mapin, johon ohjeet on kerätty. Monet niistä ovat jatkuvassa käytössä. »Vuoden aikana käytössä on noin 100 reseptiä, ja tänäänkin tarjolla taitaa olla ainakin 25 eri lajiketta», Heinisaari sanoo.

Jotkut leivonnaisista ovat jo kestosuosikkeja, kuten pikkuleivistä matildan vannikkeet, suklaaruusut ja lusikkaleivät. Maistuvia ovat myös viinerin tapaiset hevosenkenkä ja omenalehti.

Amurin helmi sijaitsee työläismuseon korttelissa, vanhan puutalon kulmassa. Kahvin ja kahvileipien lisäksi Amurin helmessä tarjoillaan arkisin keittolounasta, ja tiskin takaa voi ostaa leipää mukaan. Leivissäkin käytetään perinnereseptejä. Klassikkoja ovat muun muassa perunarieska, ohrariävä ja kuminanäkkileipä. Jouluisin uunissa paistuvat perunalimppu ja tamperelainen erikoisuus, lanttulimppu.

Satakunnankatu 49, Tampere, p. 03 5656 6634. Avoinna 5. 5. asti ma–su klo 10–17, kesällä klo 10–18.

3. Kauppaneuvoksen kahvila, Joensuu

Millainen on idyllisen kahvilan resepti? Joensuulaisen Kauppaneuvoksen kahvilan perustajan Petra Kärnän mielestä olennaisin aines on se, että kaikki tehdään täysin päinvastoin kuin trendikahviloissa. »Palvelu on tärkein», Kärnä sanoo. Kauppaneuvoksen kahvilassa se tarkoittaa muun muassa sitä, että asiakkaat saavat santsikupin ilmaiseksi, ja se tullaan kaatamaan suoraan pöytään. Idylliä luovat myös maalaisromanttinen sisustus, tunnelmallinen sisäpiha ja itse tehdyt herkut. Niitä saa ostaa myös mukaan. Monet kahvilan tuotteet vaihtuvat sesongista riippuen. Esimerkiksi syksyllä tehdään omenaherkkuja. Ja kun Joensuussa ollaan, saa kahvin kanssa aina karjalanpiirakoita – mutta yllätys, yllätys, myös suklaisia. Niiden pohja on tehty marsipaanista, ja täytteenä on valkosuklaata. Selitys erikoisherkulle löytyy Kärnän taustasta. Hän on kotoisin Sveitsistä. »Sveitsiläiset tekevät kaiken suklaasta», 20 vuotta Suomessa asunut Kärnä sanoo.

Kauppaneuvoksen kahvila sijaitsee Taitokorttelissa, jossa toimii parikymmentä käsityöläisyrittäjää. Kärnä perusti keskuksen vuonna 2006. Käsityöläisyys näkyy myös kahvilassa. »Haluan aina, että meillä on esillä eri korkuisia ja eri värisiä leivonnaisia, korkeita kakkuja ja jotain ruskeaa, jotain punaista…», Kärnä sanoo nauraen.

Taitokortteli, Koskikatu 1, Joensuu, p. 013 220 144. Avoinna ma–pe klo 9–17, la 10–15 ja su 12–16 (1. 11.–31. 12.). www.taitokortteli.fi

4. Eromanga ja K.E. Avikainen, Helsinki

Helsingin legendaarisia leipomoita on kaksi. Munkkipossuistaan ja lihapiirakoistaan mainetta kerännyt Eromanga sekä nakkipiirakoistaan, ruiskissoistaan ja omenamunkeistaan tunnettu K. E. Avikainen. Eromangaan moni on tutustunut Helsingin Kauppatorilla, poliitikkojenkin suosimassa Snellmanin oranssissa telttakahvilassa tai Hakaniemen torin Kahvisiskoilla. Eromangalla on myös kahvilat Pohjoisella Makasiinikadulla sekä Vanhassa kauppahallissa.

Kallion Torkkelinmäellä sijaitseva K. E. Avikainen on Avikaisen perheen pitämä leipomo. Myymälätiskin takana työskentelee edelleen Elvi Avikainen, joka perusti miehensä kanssa leipomon Riihimäellä vuonna 1955. Kalliossa paakarit ovat viihtyneet 40 vuotta. Elvi Avikainen tuntee hyvin korttelin asukkaiden mieltymykset: remonttimiehille menevät nakki- ja lihapiirakat ja koululaisille munkit. Jouluna ja tupaantuliaisiin tilataan ruiskissoja, jotka ovat Elvin tyttären Jenni Avikaisen bravuuri. Ruisleipäkissojen idea tuli Jennin 10-vuotiaana tekemästä piirroksesta. Avikaisella ei ole kahvilaa, mutta leipomon myymälästä saa herkkuja mukaan. Mondon suosikkeja ovat omenamunkit, joiden sisällä on hakattua omenaa ja runsaasti kanelia.

K. E. Avikainen, Franzeninkatu 10, p. 09 719 719.

Eromanga, Pohjoinen Makasiinikatu 6, p. 09 639 978. www.eromanga.fi

5. Konditoria-Café Vaherkylä-Ek, Loviisa

»Kyllä se varmaan vain on niin hyvää», sanoo Pirjo Vaherkylä-Ek perustellessaan Konditoria-Café Vaherkylä-Ekin porkkanakakun suosiota. Joskus kehusanoja on vaikea keksiä, mutta makua voi toki kuvailla: porkkanakakussa on kuorrutetta päällä ja välissä, ja se on mehukasta ja kuohkeaa.

Loviisan keskustassa sijaitseva konditoria-kahvila on kaupungin helmi. Sieltä loviisalaiset hakevat juhlakakut, siellä lukiolaiset notkuvat hyppytunneilla ja kesämatkailijat jonottavat kakkupaloja. Pirjo Vaherkylä-Ek vetää kahvilaa neljännessä polvessa yhdessä miehensä, kondiittorimestari Håkan Ekin kanssa. Pirjon isovaari Otto Fridolf Lönnberg perusti kahvila-leipomon Hyvinkäälle 1898. »Silloin se oli sellaista kestikievaritoimintaa. Läheiseen parantolaan matkalla olleita ihmisiä haettiin junalta ja heille tarjottiin majoitusta ja leivonnaisia», Vaherkylä-Ek kertoo. Loviisaan leipomo siirtyi vuonna 1962. Vakiotuotteisiin kuuluvat edelleen kanapeet ja vadelmahyveet. Monet muistelevat lämmöllä myös berliininmunkkeja – valitettavasti niitä ei ole enää myynnissä. »Ajat muuttuvat. Ehkä niistä meni hohto, kun marketit ovat nykyään täynnä tarjousmunkkeja», Vaherkylä-Ek pohtii. Joulun aikaan Vaherkylässä juhlistetaan esimerkiksi Lucian päivää.

Aleksanterinkatu 2, Loviisa, p. 019 531 610. Avoinna ma–to 8–17, pe 8–18 ja la 8–14. www.vaherkyla.fi

6. St. Honoré, Lohja

Tusinan verran suklaalaatuja. Kolmenlaista voita: paahdettua, meijerivoita ja lehtitaikinaan sopivaa voita. Vaniljatankoja neljästä eri maanosasta, joista parhain on kotoisin Tahitilta. Jauhoja Italiasta tai Kreikasta…

»Jos haluaa tehdä hyvää, ei voi suostua kompromisseihin», toteaa leipuri ja lohjalaisen St. Honoré -konditorian omistaja Timo Stolpe.

Muun muassa Ruotsin kuninkaanhovin hovihankkijalta, Kringlanilta, oppinsa hakenut Stolpe on tuonut monet eurooppalaiset herkut Lohjalle. Ykköstuotteita ovat kranssit, jotka tehdään kolmesta taikinasta ja täytetään esimerkiksi marsipaanilla, mango- tai päärynämarmelaadilla. Stolpen mukaan tärkeää on, että täytettä on reippaasti enemmän kuin taikinaa. Silloin lopputulos on tuhti, eikä enää pullamainen. Muita herkkuja ovat muhkeat kakut, kuten omalla reseptillä tehty samppanja-mansikka-valkosuklaamoussekakku, ja leivokset.

Jouluna Stolpe testaa jälleen lohjalaisten eurooppalaisuusastetta – eli sitä, kuinka marsipaani tekee kauppansa. Viime jouluna hän rullasi kokonaiset 800 kiloa marsipaania jouluporsaiksi. »Tänä vuonna minulla on kuitenkin vielä parempaa marsipaania, joten jos se ei nyt maistu, niin on ihme.»

Laurinkatu 49, Lohja, p. 019 312 343. Avoinna ma–pe 9–17, la 9–15. www.sthonore.fi

7. Antin konditoria, Forssa

Sattuipa sopivasti. Vierailupäivä, lokakuun 16., forssalaisessa Antin konditoriassa on juuri se päivä, jolloin nykyisen omistajan Pekko Koiviston isoäiti Sirkka ja isoisä Tauno Antero eli Antti avasivat oman konditoria-leipomon vanhaan puiseen rautatierakennukseen. Sirkka-mummo jaksoi pitää leipomoa 76-vuotiaaksi, kunnes pojanpoika tarttui hommiin. Edelleen Antin konditoriassa tehdään monia klassikkoherkkuja, kuten kiviuunissa paistettua sekaleipää ja sataprosenttista ruisleipää. Ruisleivän juuri eli raski on sekoitettu jo 50 vuotta samassa astiassa. Munkkipossuista tai voipullista ei myöskään ole luovuttu. »Mummo varmaan hirttäisi minut, jos lopettaisin voipullien tekemisen», Pekko Koivisto sanoo ja nauraa. Koiviston oma kädenjälki näkyy Antin konditorian kakuissa, leivoksissa ja muissa konditoriatuotteissa.

Käsityöläiskatu 24, Forssa, p. 03 435 5184. Avoinna ma–pe klo 6–16.30 ja la 6–14.

Muista myös nämä:

8. Karoliinan kahvimylly, Joutsa

Keskieurooppalaisia herkkukakkuja keskellä ei mitään. Kakkuja saa myös Helsingistä, Töölön Herkkuhetkestä Runeberginkadulta.

Kostamontie 17, Joutsa p. (014) 886 186. www.karoliinankahvimylly.fi

9. Katri Antell, Oulu

Suomen toiseksi vanhimman leipomon, Katri Antellin, ykkösherkkuna tunnetaan omenahyve – täytekakku, jossa on marenkia, omenalohkoja ja vaniljakreemiä.

Katri Antellilla on kolme kahvilaa Oulun keskustassa. Yhteystiedot löytyvät osoitteesta www.antell.fi.

10. Kahvilakonditoria Paakari, Kangasala

Nelostien varrella olevassa Paakarin leipomossa tehdään leipiä, kakkuja, pullia ja piirakoita. Myös luomutuotteita.

Ruutanantie 3, Kangasala, p. (03) 3770 414. Avoinna ma–pe klo 7–17 ja la 8–15.

11. Kuiron leipomo, Salo

Kaksinkertainen nyrkkeilyn Suomen mestari Sulho »Sulppe» Kuiro perusti leipomon Saloon vuonna 1939. Kuiro tunnetaan askeettisen näköisistä luumuleivistä, perunalimpusta ja pitkoista.

Kuiron leipomolla on kaksi myymälää Salossa ja kahvila-myymälä Halikossa. Yhteystiedot löytyvät osoitteesta www.kuironleipomo.fi.

12. Café Mansikkapaikka, Turku

Mansikkapaikka on kuin mummola kaakeliuuneineen ja räsymattoineen. Erityisen hyvää on valkosuklaa-mustikkajuustokakku.

Piispankatu 11 c 10, Turku, p. (02) 232 4071. Avoinna ma–pe klo 11–18.

13. Pullaposki, Enontekiö

Pullaposkeskesta kannattaa hakea retkieväät, jos on menossa Kolovedelle samoilemaan. Hittituotteita ovat muhkut – kierresämpylät, joiden välissä on kinkkua ja pinaattia – perunapiirakat, ässäpiparit ja kesäisin mustikkapiirakka.

Enonkoskentie 14 T, Enonkoski, p. (015) 515 080. avoinna Ma–pe klo 8–17.

www.pullaposki.fi

14. Ämmän leipä, Suomussalmi

Perheleipomo Ämmän leivän ykköstuote on waljusrieska, vaalea ja jauhoinen rieska. Myös pullaa, piirakoita, pasteijoita ja joulutorttuja löytyy.

Lounaskahvila-konditoria Ämmän herkkusuu, Jalonkaarre 1, Suomussalmi, p. (08) 711 153. www.ammanleipa.fi

15. Siiskonen, Mikkeli

Jo 40 vuotta Mikkelissä toiminut Siiskonen on kaupungin tunnetuin kotileipomo. Maista erityisesti legendaarista kauraleipää!

Mikkelin kauppahallissa toimii Siiskosen myymälä-kahvio. Avoinna ma–pe klo 7.30–17 ja la 7.30–14. www.kauraleipa.fi

16. Uudenmaan leipä, Klaukkala

Hilkka ja Hugo »Hute» Villgren perustivat leipomon Klaukkalaan, vanhaan koritehtaaseen, vuonna 1960. Tuotteista maistuvat lihapiirakat ja perunaleivokset.

Uudenmaan leivän Café Hugo, Klaukkalantie 69, Klaukkala, p. (09) 276 6710. Avoinna ma–to klo 7–17.30, pe 7–18 ja la 7–14.

www.uudenmaanleipa.fi

17. Kalakukkoleipomo Hanna Partanen Oy, Kuopio

Suomen parhaat kalakukot ja lihapiirakat. Myös munkkipossuissa riittää potkua. Hanna Partasella ei ole omaa kahvilaa, mutta myyntipisteet löytyvät kalakukkoleipomon yhteydestä ja Kuopion torilta.

Kasarmikatu 15, Kuopio. www.hannapartanen.com