Algarven parhaat rannat

| kuvat Heli Sorjonen | PortugaliMondo 6-7/2017

Praia da Marinha
Algarven rantoja nimitetään usein kultaisiksi: hiekka on kullankeltaista, samoin turkoosista vedestä nousevat kivimuodostelmat. Niin on Praia da Marinhassakin, joka sijaitsee Atlantin rannalla, Lagoan pikkukaupungin ja Carvoeiron kylän lähellä. Paikalle pääsee helpoiten autolla. Moni pitää tätä maan hienoimpana rantana, ja se on päässyt maailman kauneimpien rantojen listoille.

Parhaat näkymät aukeavat rannan takana kohoavan jyrkän kallion päältä, josta voi laskeutua hiekalle rappusia pitkin. Rantakelit kestävät toukokuun puolivälistä syyskuuhun. Marinha sopii peruspolskimisen lisäksi hyvin snorklaamiseen, sillä vesi on kirkasta ja yleensä on tyyntä. Kuten muuallakin Algarvessa, loikoilupaikka on hyvä valita kauempana kallioista – niistä irtoaa joskus kiviä. Rannalla on ravintola, ja kauppiaat myyvät perinteisiä kreemillä täytettyjä munkkeja.

Dona Ana
Dona Anankin rannalle laskeudutaan jyrkännettä kulkevia rappusia pitkin, ja senkin edustalla on kivimuodostelmia. Muuten tunnelma on erilainen kuin Marinhassa: Lagosin kaupungin kyljessä sijaitseva Dona Ana on pieni, soma ja suojaisa. Aurinkoisina viikonloppuina ranta täyttyy nopeasti. Silloin kannattaa suunnata vaikkapa Lagosin itäpuolella sijaitsevalle suurelle Meia Praia -rannalle. Molemmille on lyhyehkö kävelymatka Lagosin keskustasta.

Tavira
Espanjan rajan lähellä sijaitsevaan Taviraan houkuttelee aito kalastajakaupungin tunnelma, kaunis arkkitehtuuri – ja uimaranta. Ranta on kapealla ja pitkällä Ilha de Taviran hiekkasaarella, jolle pääsee Tavirasta lautalla. Kallioiden sijaan maisemaa täällä leimaavat dyynit. Hiekka­rantaa on lähes kymmenen kilometriä, joten oman aurinkosijan löytää sesonkiaikaankin. Saarella on ruokapaikkoja ja leirintäalue. Taviran edustalla on myös muita saaria. Paikallisia makuja, kuten hyvää kalaa, löytää kaupungin kauppahallista (Avenida D. Manuel I) Gilão-joen vierellä. Kaupunkimaisemia kannattaa katsella joen ylittävältä sillalta, joka on Taviran kuuluisa maamerkki.