Vaella Islannissa

| Islanti20.5.2011

Snaefellsnesin jäätikön huipulla keskellä kesäyötä. (Kuva: Björgvin Hilmarsson)Snaefellsnesin jäätikön huipulla keskellä kesäyötä. (Kuva: Björgvin Hilmarsson)Islanti on luonnossa liikkujan unelmapaikka. Vaellusreittejä on satoja. Upeisiin maisemiin pääsee jo Reykjavíkin lähistöllä. Islannin maaseudun hyvin merkityillä reiteillä voi kävellä vaikka viikon putkeen.

Osallistuin vaellukselle ja yövyin ensimmäistä kertaa elämässäni teltassa Islannissa. Siitä on pian viisi vuotta. 

En koskaan tule unohtamaan vuoristo-oppaana työskentelevän mieheni epätoivoista ilmettä, kun yritin pakata ensimmäiselle pidemmälle vaellukselleni mukaan tuorekurkkua, omenamehulitran ja lasipurkkeihin pakattua tomaattikastiketta. 

Islannissa tapaa lunta myös kesäisin. Hanki siis hyvät, kosteudenkestävät vaelluskengät. (Kuva: Björgvin Hilmarsson)Islannissa tapaa lunta myös kesäisin. Hanki siis hyvät, kosteudenkestävät vaelluskengät. (Kuva: Björgvin Hilmarsson)

Vuoristo-oppaan neuvot

Tärkein varuste ovat hyvät vaelluskengät. Älä aja sisään uutta kenkäparia vaelluksella. 

Pukeudu oikein. Ensimmäinen kerros on esimerkiksi polyesteriä, joka vie kosteuden pois iholta. Sen päälle tulee eristävä fleece-kerros. Kolmas kerros suojaaa sateelta ja tuulelta. 

Aamiainen on parasta ulkoilmassa. Kaasukeittimiä voi ostaa esimerkiksi huoltoasemilta. (Kuva: Björgvin Hilmarsson)Aamiainen on parasta ulkoilmassa. Kaasukeittimiä voi ostaa esimerkiksi huoltoasemilta. (Kuva: Björgvin Hilmarsson)

Tennissukat pyörivät ikävästi jaloissa, joten investoi vaellussukkiin.

Pakkaa mukaan riittävästi ruokaa, sillä vaellusreittien varrella on harvoin kioskeja. Ota mukaan painoltaan kevyttä ruokaa: esimerkiksi tomaattikastikkeet kannattaa pakata muoviastioihin, sillä lasipurkit painavat tyhjinäkin.

Epävarman kannattaa joen - niin pienen kuin isommankin - ylityksessä pyytää apua. (Kuva: Björgvin Hilmarsson)Epävarman kannattaa joen - niin pienen kuin isommankin - ylityksessä pyytää apua. (Kuva: Björgvin Hilmarsson)

Vesipullot voi täyttää vuoristomajoissa. Islannin vaellusmaastoista löytyy kirkasta ja puhdasta juomavettä lukuisista lähteistä ja joista.

Kirjoita nimesi majapaikkojen vieraskirjaan. Jos jotain ikävää tapahtuu, on sinua helpompi etsiä, kun olet jättänyt viimeiseen paikkaan merkinnän itsestäsi.

Kaikkia vaellusreittien jokia ei ole silloitettu. Joki on yleensä hyvä ylittää leveimmästä kohdasta, sillä mitä leveämpi ylityskohta on, sitä matalampi se on. Jos veden pinta on kuprulla, se yleensä tarkoittaa, että lähellä veden pintaa on kiviä ja ylityskohta on matala. 

Kun ylität jokea, katso eteenpäin, älä alas. Avaa rinkan soljet, jotta pääset painavasta repusta hädän tullen nopeasti eroon. Ota mukaan sandaalit, sillä jokien ylitykset paljon jaloin ovat tuskallisia.

 

Islannin vaelluskohteet, oma top 3

Borgarfjördur Eystri. Itä-Islannin korvessa sijaitsevan vuonopahasen vaellusreitit ovat hyvin merkittyjä ja visuaalisesti upeita. Alueen paras ja kaunein reitti on noin neljän tunnin mittainen Stórurð.

Laugavegur. Islannin tunnetuin (ja suosituin) vaellusreitti alkaa monivärisen vuoriston maisemista Landmannalaugarista ja päättyy Þórsmörkiin. Kolmipäiväisen vaelluksen aikana maisemat vaihtuvat sellaista tahtia, ettei järki tahdo pysyä perässä.

Snæfellsnes. Snæfellsnesissä voi vaeltaa päiväkausia tai tehdä pieniä päivävaelluksia esimerkiksi meren rannalla tai kiivetä Snæfellsnesin jäätikölle. Jäätikölle ei kannata lähteä yksin. Esimeriksi Glacier Guides järjestää Snæfellsnesin jäätikön huipulle matkoja

Landmannalaugarin vuoristomaisema mykistää. (Kuva: Björgvin Hilmarsson)Landmannalaugarin vuoristomaisema mykistää. (Kuva: Björgvin Hilmarsson)

 

Matkanjärjestäjät ja yöpymispaikat

  • Saga-Matkojen kautta voi varata koko paketin; lennot, kuljetukset ja vaellusmatkan. Opastus on englanniksi. 
  • Icelandic Mountain Guides järjestää jäätikköretkiä, päivävaelluksia ja viikon mittaisia vaelluksia.
  • Glacier Guides järjestää pääasiassa jäätikkövaelluksia. 
  • Islantilainen vuoristo-opas Jökull Bergmann (usko tai älä, mutta suomeksi miehen nimi on Jäätikkö Vuorimies) järjestää vuoristoretkiä pienille ryhmille. 
  • Ferðafélag Íslands ja Útivist ovat islantilaisia retkeilyjärjestöjä. Ne omistavat ympäri Islannin vaellusmaastoja kymmeniä vuoristomajoja. Yöpymisvaraus on hyvä tehdä etukäteen. Vuoristomajojen telttapaikoille ei tarvitse tehdä varausta.

Askelta toisen eteen! (Kuva: Björgvin Hilmarsson)Askelta toisen eteen! (Kuva: Björgvin Hilmarsson)